Jak używać rękawa do pieczenia w piekarniku?
Pieczenie to znacznie poprawniejszy sposób gotowania niż smażenie, gotowanie, a nawet duszenie. Rękaw do pieczenia to proste i niedrogie narzędzie do realizacji kulinarnych pomysłów na zdrową dietę. Przed użyciem rękawa do pieczenia wystarczy przygotować mięso i/lub warzywa, a w rękawie można je upiec razem lub osobno. Ani olej, ani dodatkowe kalorie – produkty gotowane w rękawie do pieczenia zachowują maksimum walorów, smaku i aromatu. Rękaw chroni produkty przed wysuszeniem, zatrzymuje wilgoć i zapewnia soczystość gotowych posiłków.
Nowoczesne gospodynie pokochały rękawy do pieczenia prosto od rękaw foliowy producent ze względu na właściwości czysto praktyczne. Po pierwsze pozwalają nie brudzić naczyń i pieca – a to znaczna oszczędność czasu i detergentów. Po drugie, rękawa można używać do pieczenia w piekarniku, kuchence mikrofalowej i innych gadżetów kuchennych, przyrządzać dania główne, przystawki i wypieki. Wszechstronność kulinarnego rękawa to tylko wybawienie dla młodych gospodyń domowych prowadzących dynamiczny tryb życia. Ale tylko wtedy, gdy prawidłowo użyjesz rękawa do pieczenia, w przeciwnym razie nie będzie można ocenić jego zalet.
Rękawy i torebki do pieczenia – rękaw foliowy producent. Różnice, cechy i zasady użytkowania
Opakowania i rękawy do pieczenia nie są innowacją; kucharze od dawna korzystają z tych urządzeń. Zasada działania jest taka sama: zarówno opakowania jak i rękawy wykonane są z folii mocnej i odpornej na nagrzewanie. Nagrzewanie się polietylenu niepokoi wiele gospodyń domowych – ale torby do pieczenia są wykonane z całkowicie bezpiecznego materiału, nietoksycznego nawet w wysokich temperaturach. Różnica między torebkami a rękawami do pieczenia polega tylko na formie: torebki są zgrzewane z trzech stron i mają określony rozmiar. Rękaw kulinarny jest wygodniejszy, ponieważ jest to fajka, której długość i objętość można regulować według własnego uznania. Inne zalety rękawa do pieczenia:
Poszukaj w sklepach rękawa do pieczenia z perforowanym szwem po jednej stronie. Niektórzy producenci dostarczają rękawy kulinarne z tak wygodną funkcją, która pozwala łatwo otworzyć torebkę w celu przyrumienienia wypieków.
Jak używać rękawa do pieczenia w piekarniku?
Korzystanie z rękawa do pieczenia jest łatwe do nauczenia za pierwszym razem. Co więcej: na pewno spodoba ci się proces i rezultat tak bardzo, że będziesz korzystać z kulinarnego rękawa tak często, jak to możliwe. A to cudowne, bo to oznacza, że Twoje jedzenie będzie jak najbardziej przydatne, bez nadmiaru tłuszczów i toksyn, które powstają podczas smażenia na oleju, a witaminy pozostaną w produktach i nie trafią do wody, jak to się dzieje, gdy gotowanie we wrzącej wodzie. Nauczmy się używać rękawa do pieczenia na przykładzie obfitego dania: pieczonego mięsa i ziemniaków. Skorzystaj z folii od rękaw foliowy producent.
-
Weź równą ilość ziemniaków i miąższu wieprzowego – około 350-400 gramów. Potrzebujesz również 150 gramów śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, jednej średniej wielkości cebuli, 1 marchewki, szczypty soli i innych przypraw według własnego gustu.
-
Przygotuj wszystkie produkty. Mięso umyć i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę tej samej wielkości. Obierz i posiekaj losowo cebulę i marchew (posiekaj lub użyj tarki).
-
Włóż wszystkie potrawy do głębokiej miski i posol. Dodaj przyprawy i śmietanę, wymieszaj.
-
Teraz weź rękaw do pieczenia i wytnij z niego kawałek odpowiedniej wielkości. Aby nie pomylić się z długością rękawa, skup się na wielkości naczynia i dodaj po 10 cm z obu stron.
-
Zawartość miski włożyć do rękawa, jak w fajce. Przykryj go spinaczami z obu stron (użyj spinaczy do papieru do piekarnika). Jeśli nie ma klipsów, możesz po prostu zawiązać rękaw dwoma węzłami z jednej i drugiej strony.
-
Umieść rękaw żywnościowy w żaroodpornym naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190°C.
-
Po godzinie wyjmij formę z piekarnika, rozerwij perforowany szew i włóż naczynie do piekarnika na kolejne 15 minut na róż.
Jeśli torebka nie posiada specjalnej linii łamania, można ją ostrożnie przyciąć i poszerzyć brzegi. W takim przypadku należy bardzo uważać, aby nie poparzyć gorącym powietrzem, które znajduje się w worku pod ciśnieniem i/lub rozpryskami wrzącej cieczy.
Jak używać rękawa do pieczenia w mikrofalówce?
Zastosowanie kuchenki mikrofalowej i węży do pieczenia ułatwia przygotowanie gorących potraw, ułatwia życie i oszczędza czas. To prawda, że istnieją pewne niuanse, których należy przestrzegać ze względów bezpieczeństwa. Spójrzmy na nie na przykładzie gotowania pieczonej ryby w rękawie w kuchence mikrofalowej:
-
Weź stek lub filet z łososia. Możesz również użyć innych smacznych ryb: łososia, różowego łososia, pstrąga itp. Oprócz ryby będziesz potrzebować 1 świeżej cytryny, pół szklanki wytrawnego lub półwytrawnego białego wina, szczyptę soli i mielonego pieprzu, 1 łyżeczka naturalnego płynnego miodu i suszonych ziół do smaku.
-
Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Wymieszać suszone zioła z solą i pieprzem i posypać kawałkami ryby. Wlej świeżo wyciśnięty sok z jednej połowy cytryny, a drugą pokrój w kółka lub półkola.
-
Wytnij żądaną długość rękawa do pieczenia, rzucając po 10 cm z obu stron. Złóż rybę do rękawa, połóż rękaw na ceramicznej blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia, a następnie na wierzch ryby połóż ćwiartki cytryny. Miód rozpuścić w winie i przelać do torebki.
-
Zamknij rękaw klipsami (do kuchenki mikrofalowej – klipsy plastikowe). Zrób kilka cienkich nakłuć w górnej części worka – przez nie będzie ulatniała się para, aby worek nie pękł pod naciskiem.
-
Umieść naczynie w kuchence mikrofalowej i włącz ją z pełną mocą na około 20 minut, upewniając się, że funkcja grilla nie jest aktywna. Gdy mikrofalówka się wyłączy, odczekaj kilka minut, wyjmij naczynie i sprawdź, czy jest gotowe. Ostrożnie otwórz torbę i wyjmij gotową rybę.
Większość węży do pieczenia nadaje się zarówno do piekarnika, jak i kuchenki mikrofalowej. Ale na wszelki wypadek przed zakupem znajdź odpowiedni znak na opakowaniu. Wszystkie inne eksperymenty zależą tylko od Twojej wyobraźni: gotuj różne produkty w rękawie, próbuj kombinacji przypraw, dodawaj płatki zbożowe do mięsa i warzywa do ryb i / lub odwrotnie.
Jak używać rękawa do pieczenia w powolnej kuchence?
Używanie rękawa lub torebek do pieczenia w powolnej kuchence nie jest zabronione, ale jeśli spojrzysz, to po prostu nie ma sensu. Sama miska multicooker działa jak zamknięty pojemnik, który zatrzymuje ciepło, rozpryski i wilgoć. Włożenie torebki do multicookera powoduje niepotrzebne nawarstwianie się warstw wokół produktów. Zamiast tego włóż wszystkie składniki bezpośrednio do miski multicooker i gotuj w niej. Tryby „pieczenia” i „duszenia” przetwarzają potrawy w taki sam sposób, jak gotowane w rękawie w piekarniku.
Kiedy nauczysz się prawidłowo używać rękawa do pieczenia i przyzwyczaisz się do niego, ze zdziwieniem zauważysz, że wolisz to urządzenie od wszystkich innych urządzeń kuchennych. Z przyjemnością dowiesz się, że możesz nie tylko piec w rękawie, ale także zamrażać surowe i ugotowane potrawy, a następnie je rozmrażać i podgrzewać. Jednym słowem, używanie rękawa do pieczenia jest nie tylko opłacalne, ale i wygodne. Życzymy Wam tylu tak przyjemnych odkryć!
Istnieje wiele sposobów gotowania produktów w piekarniku, ale najwygodniej jest użyć rękawa do pieczenia mięsa, ryb i warzyw. Można go kupić w rolce oraz w osobnych kawałkach, przeznaczonych na jedną porcję.
Proces gotowania mięsa, ryb i warzyw wymaga od gospodyni ciągłego monitorowania, aby potrawa się nie przypaliła. Ale jeśli używasz rękawa do gotowania w piekarniku, możesz znacznie ułatwić proces gotowania:
-
danie nie przykleja się do wierzchu;
-
jedzenie jest przygotowywane we własnym soku i nie pali się od dołu;
-
produkty są nasycone przyprawami;
-
mięso i ryby zachowują soczystość;
-
nie trzeba myć blachy do pieczenia i piekarnika z tłuszczu;
-
wygodnie jest przechowywać gotowane jedzenie w rękawie.
Jak używać rękawa do pieczenia
W sprzedaży najczęściej rękaw sprzedawany jest w rolkach, a przed gotowaniem wystarczy odciąć wymaganą ilość materiału. Zestaw zawiera:
-
zwój rękawa;
-
rękaw porcjowany jedną wolną stroną;
-
krawaty „klipsami” lub wstążkami.
Często gospodynie domowe są zainteresowane pytaniem, jak związać krawędzie paczki. Po zmierzeniu wymaganej długości rękawa należy zawiązać jedną stronę i zrobić torbę, w której można złożyć wszystkie produkty. Drugą stronę należy przymocować za pomocą dostarczonej taśmy lub specjalnego klipsa żaroodpornego.
Jeśli gotujesz mięso lub rybę, nie musisz dolewać wody, ponieważ produkt da sok. Można pod nie położyć warzywa, a na poduszce warzywnej otrzymuje się pyszne danie.
W trakcie przygotowania rękaw się napompuje, ale nie martw się – nie pęknie. Niektórzy producenci wykonują drobne perforacje na górze torby, aby uwolnić parę. Dlatego podczas ładowania produktu należy wziąć to pod uwagę i rozwinąć rękaw otworami do góry.
Jak używać rękawa do pieczenia z klipsami
Większość producentów zawiera specjalne żaroodporne klipsy wykonane z tworzywa sztucznego. Działają na zasadzie dokręcania wymaganej liczby podziałów, jak na pasku. Bardzo wygodne i co najważniejsze starannie wyjęte urządzenie może być używane wielokrotnie.
Korzystanie z nich jest bardzo proste:
-
mierzyć od krawędzi rękawa 4-5 centymetrów;
-
załóż klips i dokręć go;
-
pozostawić około 5 mm otwór na ucieczkę pary.
Jeśli chcesz, aby gotowe danie było jak na zdjęciu z magazynu, z piękną złotą skórką, po przygotowaniu musisz wykonać następujące czynności:
-
wyjmij patelnię z piekarnika;
-
przebij rękaw nożem;
-
poczekaj, aż wyjdzie cała para;
-
ostrożnie pokrój i owiń krawędzie;
-
przyrumienić danie.
Ostatnio w naszych kuchniach obok znanego już pergaminu i folii pojawił się nowy materiał – żaroodporne tworzywa sztuczne w postaci rękawów i torebek do pieczenia. I jak każda nowość, spotkały się one oczywiście z wrogością. Zaczęły się lamenty, że to była „chemia” i jakakolwiek trucizna uwalniała się z tego plastiku po podgrzaniu, i lepiej jest użyć „przyjaznej dla środowiska” folii aluminiowej i pergaminu w staromodny sposób.
Jest to jednak tylko instynktowny zwierzęcy strach przed wszystkim, co nowe, sprowadzony do paranoi przez niepiśmienne plotki z bazaru, podchwycone przez media. W rzeczywistości ten plastik od dawna jest używany i certyfikowany pod kątem bezpieczeństwa w prawie wszystkich zdrowych krajach, a ponadto jest uważany za najbezpieczniejszy ze wszystkich materiałów. Samo tworzywo sztuczne jest zmodyfikowanym żaroodpornym politereftalanem etylenu, zdolnym do uwalniania tylko wody, dwutlenku węgla podczas dowolnego ogrzewania, a nawet jeśli jest po prostu spalony ( nie wiem dlaczego, może chcesz poeksperymentować 🙂 ), to jest zamieni się w zwykłą sadzę ( powiedzmy, w najzwyklejszym węglu). Wszystkie te substancje są całkowicie bezpieczne dla ludzi.
Ale z jakiegoś powodu folia aluminiowa i pergamin nie są straszne dla takich hejterów „chemii”. Jestem do tego przyzwyczajony … Ale sole aluminium nie są nieszkodliwe dla ludzi, a do produkcji pergaminu używa się nawet potwornych odczynników, czego nie można powiedzieć o politereftalanie etylenu, który jest tak przerażony, ponieważ jest „chemią”! Co więcej, stwierdzenia „Naukowcy nas zatruwają” są po prostu śmieszne!
O właściwościach kulinarnego rękawa
Kulinarne folie żaroodporne to nowatorskie, ale nie nowe słowo w kulinariach, od dawna i z powodzeniem stosowane na całym świecie. Za ich pomocą można ugotować, oprócz zwykłych potraw, wiele takich, które w innym przypadku są albo niemożliwe, albo bardzo trudne. Oczywiście ten sposób gotowania zainteresuje smakoszy. Jednak przede wszystkim powinien zainteresować tych, którzy monitorują swoje zdrowie, a także lubią wszelkiego rodzaju diety.
Początkowo rękaw żaroodporny to przezroczysta cienka folia w postaci rury. Maksymalna temperatura, jaką może wytrzymać, jest wskazana na opakowaniu. Zazwyczaj jest to zakres temperatur od +200 do + 240 ° C. Rozmiary mogą być bardzo różne. W skład zestawu wchodzą żaroodporne klipsy, klipsy lub opaski. Zależy to od firmy producenta, a dziś już takich jest dużo ( jestem tu ze względu na zainteresowanie i aby dodać informacje do artykułu próbowałem policzyć ile jest, ale w końcu odszedłem to przedsięwzięcie, bo liczba firm jest po prostu ogromna) Nawiasem mówiąc, rękawy równie dobrze można używać w kuchence mikrofalowej! W niektórych artykułach można też spotkać się z wzmianką o możliwości jego zastosowania w powolnej kuchence… ale zastanów się przez chwilę – dlaczego? Zasada działania multicookera jest taka, że danie gotuje się w nim w hermetycznej przestrzeni, więc wpychanie rękawa to również kompletny nonsens!
Gotowanie w rękawach
Zgodnie z tą technologią produkty podczas gotowania tracą minimum wilgoci, są przygotowywane we własnym soku i są smaczne, aromatyczne i soczyste. Warzywa i owoce tracą bardzo mało witamin. Pieczone produkty mięsne lub rybne nie wysychają i praktycznie nie mogą się przypalić. Ta metoda sprawdza się szczególnie dobrze w przygotowaniu całego ptaka.
Przed rozpoczęciem odcinamy z rolki wymaganą długość rękawa, biorąc pod uwagę ile zajmuje spakowanie klipsów oraz ilość produktów, które mają się tam włożyć. Ogólnie rzecz biorąc, na tym etapie musisz polegać na swoim „wprawnym oku”.
Następnie spinką lub sznurkami (w zależności od producenta rękawa ) pakuje się jedną krawędź i wszystkie przygotowane produkty umieszcza się w powstałym worku. Następnie druga krawędź jest pakowana dokładnie w ten sam sposób. Opakowanie należy traktować ze szczególną uwagą, gdyż inaczej zawartość może po prostu wylać się przez otwarty rękaw!
Ponadto powstałe opakowanie umieszcza się na ruszcie lub blasze do pieczenia i przekłuwa igłą lub wykałaczką 3-4 otwory, aby uciekła para. Jeśli zapomnisz to zrobić, to w piekarniku całe to opakowanie może po prostu eksplodować z nadciśnienia, a konsekwencje mogą być dość brudne z palącym zapachem.
Po wszystkich tych manipulacjach patelnię lub ruszt umieszcza się w nagrzanym piekarniku. Jednocześnie bardzo pożądane jest, a dokładniej, aby napompowane opakowanie nie dotykało elementów grzejnych znajdujących się na górze lub innych blach do pieczenia lub grilla, jeśli zdecydujesz się gotować w kuchence mikrofalowej. I nie używaj trybu „konwekcji” – nie tylko nie jest potrzebny, ale może stopić tuleję lub zaciski.
Teraz możesz zacząć gotować. Jeśli chcesz mieć na wyjściu lekko zarumienione danie, to około 20 minut przed końcem musisz zrobić nacięcie w górnej części opakowania, na niektórych rękawach jest nawet specjalny „szew” do tego celu, który łatwo się rozerwać. Ale taka procedura wcale nie jest konieczna, soczyste danie w jednym rękawie to doskonała opcja.
Po zakończeniu pieczenia i wyjęciu blachy do pieczenia lub rusztu z piekarnika opakowanie z gotowym produktem należy przenieść do osobnego naczynia i tam można je już otworzyć. Jeśli serwowanie dania nie spieszy się, może przez chwilę leżeć w odłączonym piekarniku, aby tak szybko nie ostygło – wykluczone jest niebezpieczeństwo wyschnięcia podczas używania rękawa.